Pistacije su izuzetno hranjive i zdrave.
Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sustava, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka te očuvanje nervnog sistema.
Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavnog sistema.
Pistacije su dobar izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra.
Ako imate manjak željeza u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe.
Pistacije pridonose bržem metabolizmu i regulaciji tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu vlakana, bjelančevina i masti pistacije brzo stvaraju osjećaj sitosti.
No, bitno je napomenuti da iako pistacije imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umjeren!
Najbolje je kupiti neoljuštene pistacije. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerojatnost da nećete pretjerati s njihovom količinom.
Ljekovita svojstva pistacija
Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom delicijom.
Dobrobiti pistacija:
- pomažu kod anemije
- pridonose regulaciji tjelesne težine
- čuvaju zdravlje očiju
- snižavaju loši (LDL) kolesterol
- smanjuju rizik od srčanih bolesti
- sprečavaju razvoj dijabetesa
- jačaju imunitet
- štite od raka kože
- regulišu probavu
- štite kožu od štetnih uticaja
- čuvaju zdravlje nervnog sistema
Recepti
Pistacije možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, juhe, salate i druga slana i slatka jela.
Na taj način moći ćete ih uključiti u svaki obrok po želji.
Jogurt s pistacijama
Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače okusa i šećere.
Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistacija te lanenih i chia sjemenki.
Sastojci:
- jogurt (250 ml)
- pistacije (2 žlice)
- chia sjemenke (1 žlica)
- sjemenke lana (1 žlica)
- začini (po želji)
U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da chia sjemenke ne bi previše nabubrile.
Ovim ćete doručkom pokrenuti svoju probavu i opskrbiti organizam potrebnom energijom i hranjivim tvarima.