Suho voće je jednostavan i praktičan izvor vitamina i hranjivih tvari, pogotovo kad ste u žurbi ili cijeli dan na poslu.
Osim što je vrlo ukusno, suho voće je i vrlo zdravo te predstavlja odličan izvor vitamina i hranjivih tvari, posebice u trenucima kada nemate previše vremena. Izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svome tijelu.
Sušeno voće može trajati mnogo dulje od svježeg. Neki kažu i godinama. A sušenjem raste i koncentracija hranjivih tvari. I to višestruko. A s obzirom na to da je sezona marelica, možda ne bi bilo loše sad kupiti svježe pa ih osušiti za zimnicu.
Zimi, kad se ionako pretrpavamo kalorijama, suhe marelice mogu biti idealna grickalica u kojoj možemo uživati bez grižnje savjesti. Primjerice, vitamina A u sušenoj marelici ima čak 12 puta više nego u svježoj. Imaju i nekoliko puta više kalija nego banana, koju mnogi hvale upravo zbog ovog minerala. Kao i ostalo suho voće, marelica je ima dosta vlakana, pa je dobra za probavu.
Sušene marelice sadrže velike količine hranjivih tvari i nutrijenata koji pridonose očuvanju zdravlja našeg organizma. No, rijetki znaju da sušene marelice sadrže više zdravstvenih prednosti od svježih. U svakodnevnoj prehrana vrlo često zaboravljamo na suho voće, voće koje je jednako zdravo kao i ono svježe. Još se uvijek vode rasprave o tome je li zdravije sušeno ili svježe voće, no jedno je sigurno. Suho voće ima mnogo dobrobiti koji pomažu u očuvanju našeg zdravlja.
Sušene marelice stoga su vrlo tražene i cijenjene u cijelom svijetu. Bogate su vitaminima, folnom kiselinom, kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, cinkom te zdravim ugljikohidratima. Osim toga, suhe marelice bogate su energijom te sadrže velike količine beta-karotena.