Od minerala, bulgur sadrži, značajnije količine kalcija (35 mg što čini 4,4% RDA), željezo (2,5 mg što čini 17,5% RDA), magnezij (164 mg što čini 44% RDA), fosfor (300 mg što čini 43% RDA), cink (2 mg što čini 20% RDA), bakar (0,3 mg što čini 30% RDA) i mangan (3,1 mg što čini 155%).
Od vitamina, bulgur u značajnijim količinama, sadrži tiamin (0,3 mg što čini 28% RDA), riboflavin (0,3 mg što čini 21,5% RDA), niacin (5,1 mg što čini 32% RDA), pantotensku kiselinu (1,1 mg što čini 18% RDA) i vitamin B6 (0,3 mg što čini 21,5% RDA).
Od ostalih nutrijenata, bulgur na 100 g, sadrži visoki udio vlakana 18,3 g i fitokemikalije lutein+zeaksantin 220 mcg.
Ko živite, brzim životnim tempom, bulgur je žitarica za vas. Jedinstven, način obrade pšenice, kojom se dobiva bulgur, čini ga jednostavnim za pripremu poput obične riže, a zdravstvene prednosti su brojne.
Bulgur, se svrstava u cjelovite žitarice jer se tijekom obrade uklanja samo mali dio omotača. O cjelovitim žitaricama se puno govori i brojna ispitivanja potvrđuju njihovu "zdravu reputaciju". Dijetetičari savjetuju da bi pola obroka od žitarica dnevno trebalo biti iz cjelovitog zrna. Umjesto uobičajene integralne tjestenine ili crnog kruha, prehranu možete "začiniti" i pomalo egzotičnim bulgurom.
Konzumiranjem bulgura i ostalih cjelovitih žitarica doprinosi se smanjenju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, triglicerida i razina inzulina čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ženama u menopauzi sa visokim kolesterolom, visokim tlakom i drugim simptomima kardiovaskularnih bolesti preporuča se 6 obroka cjelovitih žitarica tjedno jer se ovakvom prehranom usporava razvoj ateroskleroze i stenoze.
Posljednja istraživanja, snažno pokazuju utjecaj konzumiranja cjelovitih žitarica na smanjenje rizika od pojave rezistencije na inzulin što može dovesti do dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma koji također može dovesti do dijabetesa tipa 2, ali i kardiovaskularnih bolesti. Općenito, se smatra da hrana sa nižim glikemijskim indeksom poboljšava osjetljivost inzulina, međutim utvrđeno je da je glikemijski indeks kruha od cjelovitih žitarica identičan bijelom kruhu, a ipak potiče osjetljivost inzulina.
Pripremite tako, da namočeni bulgur pomiješate sa mljevenim lukom, goveđim ili janjećim mesom, nanom i soli. Dobro promiješajte pa oblikujte u oblik malih "ragbi" loptica 7-15 centimetara te ih pržite u vrućem ulju pazeći pritom da i sredina bude pečena. Poslužite uz jogurt sa bijelim lukom i sjeckanim listićima svježe nanae.
U indijskoj kuhinji se koristi kao žitarica sa šećerom i mlijekom.