+387 (0)33 252-703
Eshop@posta.ba
574
23.35 KM
Bulgur, je žitarica, koja se dobije, iz nekoliko različitih vrsta pšenice, najčešće iz durum pšenice. Dobiva, se procesom natapanja, pšenice koja se zatim suši ili peče, (sunce ili pećnica) i onda se mrvi, lomi čime se dobiju male smeđe granule nepravilnog oblika; napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica.

Energetska vrijednost, 100 g bulgura, iznosi 342 kcal/1431 kJ. Od toga, sadrži 76% ugljikohidrata, 12,3% proteina i 1,3% masti.

Od minerala, bulgur sadrži, značajnije količine kalcija (35 mg što čini 4,4% RDA), željezo (2,5 mg što čini 17,5% RDA), magnezij (164 mg što čini 44% RDA), fosfor (300 mg što čini 43% RDA), cink (2 mg što čini 20% RDA), bakar (0,3 mg što čini 30% RDA) i mangan (3,1 mg što čini 155%).

Od vitamina, bulgur u značajnijim količinama, sadrži tiamin (0,3 mg što čini 28% RDA), riboflavin (0,3 mg što čini 21,5% RDA), niacin (5,1 mg što čini 32% RDA), pantotensku kiselinu (1,1 mg što čini 18% RDA) i vitamin B6 (0,3 mg što čini 21,5% RDA).

Od ostalih nutrijenata, bulgur na 100 g, sadrži visoki udio vlakana 18,3 g i fitokemikalije lutein+zeaksantin 220 mcg.
Ko živite, brzim životnim tempom, bulgur je žitarica za vas. Jedinstven, način obrade pšenice, kojom se dobiva bulgur, čini ga jednostavnim za pripremu poput obične riže, a zdravstvene prednosti su brojne.

Bulgur, se svrstava u cjelovite žitarice jer se tijekom obrade uklanja samo mali dio omotača. O cjelovitim žitaricama se puno govori i brojna ispitivanja potvrđuju njihovu "zdravu reputaciju". Dijetetičari savjetuju da bi pola obroka od žitarica dnevno trebalo biti iz cjelovitog zrna. Umjesto uobičajene integralne tjestenine ili crnog kruha, prehranu možete "začiniti" i pomalo egzotičnim bulgurom.

Konzumiranjem bulgura i ostalih cjelovitih žitarica doprinosi se smanjenju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, triglicerida i razina inzulina čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ženama u menopauzi sa visokim kolesterolom, visokim tlakom i drugim simptomima kardiovaskularnih bolesti preporuča se 6 obroka cjelovitih žitarica tjedno jer se ovakvom prehranom usporava razvoj ateroskleroze i stenoze.

Posljednja istraživanja, snažno pokazuju utjecaj konzumiranja cjelovitih žitarica na smanjenje rizika od pojave rezistencije na inzulin što može dovesti do dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma koji također može dovesti do dijabetesa tipa 2, ali i kardiovaskularnih bolesti. Općenito, se smatra da hrana sa nižim glikemijskim indeksom poboljšava osjetljivost inzulina, međutim utvrđeno je da je glikemijski indeks kruha od cjelovitih žitarica identičan bijelom kruhu, a ipak potiče osjetljivost inzulina.

Pripremite tako, da namočeni bulgur pomiješate sa mljevenim lukom, goveđim ili janjećim mesom, nanom i soli. Dobro promiješajte pa oblikujte u oblik malih "ragbi" loptica 7-15 centimetara te ih pržite u vrućem ulju pazeći pritom da i sredina bude pečena. Poslužite uz jogurt sa bijelim lukom i sjeckanim listićima svježe nanae.
U indijskoj kuhinji se koristi kao žitarica sa šećerom i mlijekom.


VRIJEME ZA OBRADU NARUDŽBE

Standardno vrijeme isporuke većine artikala iz Grand Bazara  je u najvećem broju slučajeva između 10 do 15 radnih dana od dana poručivanja.
TR63ec87efc99e212bab0bf039
/ /
bulgur | Grand Bazaar |
  • N/A
  • Supermarket >> Prehrambeni proizvodi
  • TR
TR63ec87efc99e212bab0bf039
/ /
bulgur | Grand Bazaar |